Οι 5 περιοχές της Ελλάδας με τα καλύτερα αμυγδαλωτά

Το metrogreece.gr βρήκε και παρουσιάζει όλα τα μυστικά του ωραιότερου ελληνικού γλυκού!

Travel // Food Drinks //

Είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά γλυκά, νοστιμότατο που ευφραίνει τον ουρανίσκο! Τα αμυγδαλωτά μπορείτε να τα συναντήστε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά πέντε είναι εκείνες που παίρνουν βραβείο για την συνταγή τους!

Το metrogreece.gr σας παρουσιάζει τις πέντε καλύτερες συνταγές:   

Αμυγδαλωτά Κύμης



ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αμύγδαλο ωμό ξεφλουδισμένο
1/5 φλυτζάνι του τσαγιού γαλέτα
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
4-5 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
3 απράδια αυγών (λίγο χτυπημένα)
ζαχαρη άχνη
ανθόνερο
γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε στο μούλτι απο τα 500 γραμ. αμύγδαλα τα 350 γρ σε σκόνη. Τα υπόλοιπα 150 γραμ. τα τρίβουμε λίγο ή ακόμα καλύτερα τα βάζουμε στο γουδί.Παίρνουμε μία λεκάνη και ρίχνουμε όλα τα αμύγδαλα, την ζάχαρη, την γαλέτα,τα ασπράδια λίγο χτυπημένα, το ανθόνερο και τα πλάθουμε να τα κάνουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα αχλαδάκι και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα μακριά απο το άλλο. Τους βάζουμε ένα γαρύφαλλο στην κορφή τους και τα βάζουμε στον φούρνο ίσα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα (περίπου 20 λεπτά).Μόλις τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο ανθόνερο και αμέσως στην ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμα. Στο τέλος απο πάνω τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.
 

Αμυγδαλωτά Σπετσών



ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ 

1 κιλό αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. μέλι θυμαρίσιο
5 ξυλάκια κανέλας
45ml ανθόνερο
480ml νερό
Λίγα γαρίφαλα 
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά) 


ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
200 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα.

Στρώστε σε µια λαµαρίνα φούρνου αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος. Σε µια κατσαρόλα βάλτε τα ξυλάκια κανέλας και το νερό. Τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά και αφήστε να βράσουν καλά. Κατόπιν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήστε το µείγµα να κρυώσει και προσθέστε το ανθόνερο και το µέλι.Ρίξτε τα αµύγδαλα, τη ζάχαρη, το σιµιγδάλι και 60-75ml από το µείγµα της κανέλας-ανθόνερου σε ένα µπλέντερ και πολτοποιήστε τα. Στη συνέχεια βρέξτε τα χέρια σας µε το υγρό µείγµα κανέλας και πάρτε ποσότητα από τη ζύµη. Πλάστε σε σχήµα µικρού αχλαδιού γύρω στα 40 αµυγδαλωτά. Στην κορυφή κάθε αµυγδαλωτού καρφώστε από ένα γαρίφαλο. Τοποθετήστε τα στη λαµαρίνα και ψήστε τα για 25΄-30΄ στη µεσαία σχάρα µέχρι να ροδίσουν.Αφήστε τα να κρυώσουν για περίπου 20΄-30΄ και µετά βουτήξτε τα λίγα λίγα για µερικά δευτερόλεπτα µέσα στην κατσαρόλα µε το υγρό µείγµα της κανέλας. Αφαιρέστε τα µε µια τρυπητή κουτάλα και ακουµπήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και πασπαλίστε τα µε ζάχαρη άχνη. Πασπαλίστε τα 2-3 φορές, ώστε να καλυφθούν απ’ όλες τις πλευρές.


Αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς



ΥΛΙΚΑ

1.200γρ αμυγδαλόψυχα,
360γρ άχνη ζάχαρη, 5 ασπράδια αυγών,
50-60γρ σιμιγδάλι ψιλό,
άρωμα βανίλιας,
ανθόνερο,
γαρίφαλα,
άχνη ζάχαρη για το ζαχάρωμα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ασπρίζουμε και αλέθουμε τα αμύγδαλα.Ζυμώνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το σιμιγδάλι, και τα ασπράδια μαρέγκα με τα αλεσμένα αμύγδαλα και πλάθουμε το μίγμα σε σχήμα μικρού αχλαδιού.Βάζουμε στο κάθε αμυγδαλωτό από ένα γαριφαλάκι στο επάνω μέρος και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά.Όταν κρυώσουν τα γλυκά, τα βουτάμε στο ανθόνερο ένα ένα, και στη συνέχεια τα βυθίζουμε στην άχνη ζάχαρη.Τους τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι και τους τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Υδραίϊκα αμυγδαλωτά



ΥΛΙΚΑ

 1 κιλό(ά) αμυγδαλόψιχα
 1/2 κιλό(ά) ζάχαρη
 1/2 κούπα(ες) ψιλό σιμιγδάλι
 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού lime
 2 κ.σ. μέλι
 3/4 κούπα(ες) ανθόνερο 
για την επικάλυψη: 
  ανθόνερο
 1 κιλό(ά) άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Στο μπλέντερ τρίβω την αμυγδαλόψιχα σε σκόνη. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνω την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το ξύσμα του λάιμ και το μέλι. Ανακατεύω μέχρι να ενωθούν καλά όλα μου τα υλικά. Προσθέτω και το ανθόνερο κι ομογενοποιώ. Πλάθω τη ζύμη και της δίνω το σχήμα μικρών αχλαδιών. Τα αραδιάζω σε ένα ταψί, το οποίο έχω προηγουμένως πασπαλίσει με σιμιγδάλι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C (max) για 15'.  

Για την επικάλυψη:
Αφού κρυώσουν τα αμυγδαλωτά μου, τα βουτάω σε ανθόνερο και τα ρολάρω στην άχνη.


Αμυγδαλωτά Άνδρου



ΥΛΙΚΑ

600 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
1/3 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 1/2  φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη
2 - 3 ασπράδια
ανθόνερο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλέθουμε πολύ καλά τα αμύγδαλα στο μίξερ να γίνουν πολύ μαλακιά πάστα.  Προσθέτουμε τα 2 φλιτζ. τσαγιού  άχνη,  τη βανίλια και  το σιμιγδάλι και ξαναχτυπάμε.Ρίχνουμε τα 2 ασπράδια  και ξαναχτυπάμε. Εάν δεν είναι αρκετά εύπλαστη η ζύμη προσθέτουμε και το  τρίτο ασπράδι.Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο ανθόνερο και ζυμώνουμε  το μείγμα.Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια.Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και ψήνουμε στους 180ο  15'.Μόλις βγούν από το φούρνο, και όσο είναι ζεστά τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα τυλίγουμε στην υπόλοιπη ζάχαρη αχνη.Τα φυλάμε σε κουτί μπισκότων γιατί στεγνώνουν γρήγορα.


Μ.Κ


News
Καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά ο τελευταίος όροφος
Εγκατέλειψε την εξουσία ο σκληροτράχηλος Μπλεζ Κομπαορέ
...βλέπουν το φως της δημοσιότητας 47 χρόνια μετά
Εταιρεία παιχνιδιών στο Κονέκτικατ
Sports
Διαψεύδει ο Αμπιντάλ ότι σταματάει τον Δεκέμβρη
Μιλάει για «φιλόδοξο πλάνο»
Νέα ποινή στον Γιαννακόπουλο
Business
Τη φέρνει ο Νίκος Δένδιας πριν ορκιστεί υπουργός Άμυνας
Το δημοφιλές ζώο, απειλείται ολοένα και περισσότερο από ασθένειες
Με πολλές αποκαλύψεις και μοναδικές προσφορές στα περίπτερα όλης της χώρας
Δεν θα υπάρχει διαθέσιμη έκδοση των 32 Gb
Culture
Στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη
Πρεμιέρα για μια ιδιαίτερη παράσταση
Έκθεση της εικαστικού Μαριάννας Στραπατσάκη
Μουσική βραδιά με την Τέτη Κασιώνη
Style
Το πρώτο wearable της εταιρείας
Δημιουργήστε ένα χώρο όπου μπορείτε να εμπνέεστε
Όσοι πάσχουν έχουν λιγότερη λευκή ουσία και ανατομικές ανωμαλίες
Travel
Σπουδαία κτίρια με περίτεχνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό εντυπωσιάζουν στη θέα τους και κερδίζουν τα βλέμματα...
Ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες
Δάση, πεντακάθαρα ποτάμια και αλπικές λίμνες
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης