To καλύτερο παιχνίδι παρέας είναι το Πες βρες!

Οι τρεις δημιουργοί του μιλούν στο metrogreece.gr

Business // Tech //

Συνέντευξη στην Αναστασία Πολιτάκη/anastasia_politaki@yahoo.gr

Δεν νομίζω πως υπάρχει παρέα που να μην έχει παίξει το Πες Βρες, το δημοφιλέστερο παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων στο κινητό που συνδυάζει γνώσεις πάνω σε διάφορα θέματα. Αθλητικά, media, σινεμά, ιστορία, γεωγραφία και τόσα όλα δίνουν τη δυνατότητα σε δυο ομάδες να κονταροχτυπηθούνε και η καλύτερη να πάρει τη νίκη.

Το metrogreece.gr, μίλησε με τους τρεις Έλληνες δημιουργούς, τους Πέτρο Χατζηπαπά, Χάρη Κόκκινο και Αλέξη Αργυρίου για το πώς τους ήρθε σαν ιδέα αλλά και πώς αποφασίζουν ποιες ερωτήσεις θα συμπεριλάβουν στην ''διαμάχη'' των δυο ομάδων. Οι τρεις φίλοι και συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο της Πάτρας ήταν αυτοί που το 2010 σκέφτηκαν την εφαρμογή ''Πες Βρες'' . Το παιχνίδι υπόσχεται ατέλειωτες ώρες διασκέδασης και είναι βέβαιο πώς θα κολλήσεις. Ποτέ δεν μπορείς να παίξεις ένα μόνο παιχνίδι.

 

Oι κανόνες είναι απλοί. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να μαζέψει τους περισσότερους πόντους, βρίσκοντας τις περισσότερες απαντήσεις της λίστας, πριν τελειώσει ο χρόνος. Η παρέα «σπάει» σε δυο ομάδες, την Ομάδα Α και την Ομάδα Β. Προτού ξεκινήσει η μονομαχία κάθε ομάδα επιλεγεί το χρώμα που θα την εκπροσωπεί και έπειτα το παιχνίδι έχει άλλες δυο τελευταίες ρυθμίσεις. Η μία αφορά τον χρόνο δηλαδή πόσο χρονικό διάστημα έχει κάθε ομάδα στην διάθεση της για να βρει τις περισσότερες απαντήσεις και η άλλη είναι ο αριθμός των γύρων. Η Ομάδα Α αναλαμβάνει να απαντάει ενώ η Ομάδα Β είναι υπεύθυνη να σημειώνει τις απαντήσεις. Οι σπάνιες απαντήσεις δίνουν περισσότερους βαθμούς ενώ οι συνηθισμένες λιγότερους. Αν η Ομάδα Α βρει μια απάντηση η αντίπαλη πρέπει να την μαρκάρει στην οθόνη.

Αν πάλι πιστεύετε πως η παρέα σας μπορεί να διακριθεί έναντι άλλων ομάδων, μην χάσετε το πρώτο τουρνουά Πες Βρες την Κυριακή 23/11 στη 1, στο Aroma Vittorio καφέ στο Αιγάλεω.


 

Από πού εμπνευστήκατε το παιχνίδι;
Σαν φοιτητές μαζευόμασταν στα σπίτια και παίζαμε πολύ συχνά επιτραπέζια παιχνίδια, όπως Trivial και Taboo. Εκείνη την περίοδο είχαν ξεκινήσει πιο ενεργά να φτιάχνονται εφαρμογές για iPhone, έτσι καθώς είδαμε ότι δεν υπήρχαν πολλά ελληνικά επιτραπέζια, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα εμείς ώστε να παίζουμε με την παρέα μας. Καθώς περνούσε ο καιρός, είδαμε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο, οπότε συνεχίσαμε να υποστηρίζουμε και να επεκτείνουμε την εφαρμογή πιο ενεργά.

Σαν φοιτητές ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι;

Από επιτραπέζια παίζαμε πολύ το Trivial, δύσκολο αλλά με αρκετό ενδιαφέρον. Έτσι προέκυψε και η ιδέα για το Πες Βρες, ένα παιχνίδι γνώσεων για την παρέα.

 

Πώς εξηγείτε το γεγονός πως δεν υπάρχει παρέα που να μην έχει παίξει το Πες Βρες; Tι το κάνει τόσο αγαπητό;
Η λέξη παρέα αποτελεί το βασικό παράγοντα για τον οποίο το παιχνίδι έγινε τόσο αγαπητό. Το Πες Βρες! δεν αποξενώνει κανέναν, αντίθετα ζητά την συνδρομή όλων για να κερδίσει η ομάδα. Έτσι, όλοι έχουν μετά να συζητούν για τις όμορφες στιγμές που τους χάρισε, και από στόμα σε στόμα διαδίδεται σε ακόμη περισσότερες παρέες.

Yπάρχει κάποια πρόβλεψη για υποστήριξη του Πες βρες σε Ipad;
Το Πες Βρες! υποστηρίζεται πλήρως σε iPad,iPhone και στις περισσότερες Android συσκευές. Σύντομα θα κάνουμε και την μετάβαση στις Windows Phone συσκευές.

 

Mε ποια κριτήρια αποφασίζετε ποιες ερωτήσεις θα συμπεριλάβετε στο παιχνίδι;

Πίσω από το φαινομενικά απλό παιχνίδι κρύβεται ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις κατηγοριοποιούνται με βάση την ηλικιακή τους καταλληλότητα, την γνωσιακή δυσκολία και τον τομέα που ανήκουν. Η γραφική απεικόνιση όλων αυτών των στοιχείων μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις σχετικά με τις επόμενες ερωτήσεις που πρέπει να μπουν ή την βελτίωση των υπάρχων. Για παράδειγμα στο επόμενο πακέτο ερωτήσεων θα προστεθούν αρκετές κάρτες στην κατηγορία μουσική, καθώς το ποσοστό σε σχέση με το σύνολο, στην κατηγορία αυτή είναι χαμηλό.


 http://www.metrogreece.gr/Portals/0/AuthorsImages/2014/11/screenshot%203.jpg  http://www.metrogreece.gr/Portals/0/AuthorsImages/2014/11/screenshot%204.jpg 

Πώς αποφασίζονται οι δέκα δημοφιλέστερες απαντήσεις;
Όταν εισάγεται μια ερώτηση στο σύστημα, ψάχνουμε διεξοδικά πολλαπλές πηγές για να διασταυρώσουμε την ορθότητα των απαντήσεων. Στη συνέχεια συγκεντρώνουμε τις 10-15 απαντήσεις που είναι πιο ευρέως γνωστές και τις βαθμολογούμε από 1-5 αναλόγως την δυσκολία. Μόλις η ερώτηση αυτή δοθεί στο κοινό, συλλέγουμε ανώνυμα στατιστικά και αναφορές χρηστών, οπότε η κάρτα αναπροσαρμόζεται τόσο αυτόματα από το σύστημα όσο και χειροκίνητα από την ομάδα μας.

Kάθε πότε ανανεώνονται οι ερωτήσεις;
Οι ερωτήσεις απαιτούν αρκετή δουλειά για να συμπεριληφθούν στο παιχνίδι. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να δίνουμε καθημερινά update. Άλλωστε δεν τις βρίσκουμε πλήρως έτοιμες πουθενά. Οι χρήστες, μας στέλνουν αρκετές αλλά θέλουν πρώτα επιβεβαίωση και αξιολόγηση. Προσπαθούμε να δίνουμε νέο πακέτο ερωτήσων περίπου ανά 2 μήνες και να συμβαδίζει με περιόδους όπου ο κόσμος θα τις ευχαριστηθεί περισσότερο όπως πχ Χριστούγεννα, Πάσχα και Αύγουστο.

Υπάρχουν σκέψεις για κάποιο επιπλέον εμπλουτισμό του παιχνιδιού;
Υπάρχουν αρκετές ιδέες για νέα χαρακτηριστικά που προέρχονται τόσο από τους χρήστες μας όσο και από την ομάδα που το αναπτύσσουμε Τα ενσωματώνουμε σταδιακά και βλέπουμε την ανταπόκριση που έχουν σε αυτά οι παίκτες. Το επόμενο μεγάλο feature που ετοιμάζουμε είναι το multiplayer mode, όπου θα παίζεται το παιχνίδι σε παραπάνω από μία συσκευές ταυτόχρονα.

 http://www.metrogreece.gr/Portals/0/AuthorsImages/2014/11/screenshot%205.jpg

Πώς νιώθετε αν βρεθείτε σε μια παρέα και σας πουν να παίξετε Πες Βρες;
Είναι ωραίο, όταν σου προτείνει μια παρέα που δεν την γνωρίζεις καλά, να παίξεις το παιχνίδι, γιατί βλέπεις πόσο δημοφιλής είναι η εφαρμογή. Άμα μάθουν πως είμαστε οι δημιουργοί, πάντα υπάρχει γκρίνια για το πως θα φτιαχτούν οι ομάδες, γιατι νομίζουν πως θα ξέρουμε όλες τις ερωτήσεις απέξω. Αλλά είναι αδύνατο να θυμόμαστε και τις 1300 ερωτήσεις, ώστε να έχει σημαντικό πλεονέκτημα η ομάδα μας. Ίσως μερικές φορές κάποια πεντάρια! Πάντως, εμείς κοιτάμε να απολαμβάνουμε το παιχνίδι και προσπαθούμε να πάρουμε feedback και ιδέες για να το βελτιώσουμε.

 http://www.metrogreece.gr/Portals/0/AuthorsImages/2014/11/caefwwew.jpg

Πάνω από μισό εκατομμύριο downloads για το παιχνίδι σας. Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου; Σας στέλνουν ερωτήσεις ή τομείς που θα ήθελαν να συμπεριλάβετε;

Δεχόμαστε καθημερινά email με πολύ καλές ιδέες αλλα και πλήθος ερωτήσεων για να συμπεριλάβουμε στο Πες Βρες. Κάποιες τις έχουμε ήδη σκεφτεί ενώ τις υπόλοιπες ψάχνουμε τρόπο να τις εντάξουμε στο παιχνίδι. Όσο ο κόσμος το παίζει έχουμε και εμείς κίνητρο να συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε και να το εξελίσσουμε, βάζοντας καινούρια feature που θα κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό και εθιστικό.

Eπισκεφθείτε τη σελίδα Πες Βρες στο Facebook αλλά και στο twitter

  Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter  

News
Με βάση τα στοιχεία αιτήσεων του Α21 του έτους 2014
Eπιβεβεβαιώνουν ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της
Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις
Sports
Εφόσον περάσει το τελικό τεστ ετοιμότητας στην πίστα της Σεπάνγκ
Πέρασε στην 20η θέση των σκόρερ του ΝΒΑ
Mεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Θέλτα
Business
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ
Λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης
Culture
Σε 384 εκατ. δολάρια ανήλθαν, παγκοσμίως, οι εισπράξεις
Στο Θέατρο Badminton από 17 Απριλίου
Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι Βήτα Πεις στο Passport, στις 4 και 5 Απριλίου
Style
Με κόκκους καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια σας
Η αγαπημένη συσκευή παραμένει πηγή έμπνευσης
Τρεις διαφορετικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
Travel
Ένα άγνωστο ινδικό χωριό μέσα στο Grand Canyon!
Ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Παθών
Πώς καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης