Κλείνει η υπηρεσία ειδήσεων της Google στην Ισπανία

Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η νομοθεσία στη χώρα υποχρεώνει τους διαδικτυακούς τόπους να πληρώνουν για τη χρήση ειδήσεων

Business // Tech //
Η αλλαγή στη νομοθεσία της χώρας για την επί πληρωμή αναδημοσίευση ειδήσεων προκάλεσε την αντίδραση της εταιρείας.

Το κλείσιμο της υπηρεσίας παροχής διαδικτυακών ειδήσεων, Google News, στην Ισπανία, ανακοίνωσε η Google σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αιτία για την κίνηση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι η νομοθεσία στη χώρα υποχρεώνει πλέον τους διαδικτυακούς τόπους να πληρώνουν για τη χρήση ειδήσεων από οποιαδήποτε πηγή (εφημερίδα, περιοδικό ή και άλλη ιστοσελίδα) ανεξάρτητα από το εάν αξιοποιούν ολόκληρη ή μέρος της είδησης και από το εάν αναφέρουν ή όχι την πηγή.

Η απόφαση της Google δεν επηρεάζει μόνο τους αναγνώστες εντός ισπανικού κράτους αλλά και όλους εκείνους που διαβάζουν ειδήσεις από το Google News στην ισπανική γλώσσα, είτε κατοικούν στη Λατινική Αμερική είτε οπουδήποτε αλλού στην υφήλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Google τονίζει ότι ο νέος νόμος στην Ισπανία καθιστά την υπηρεσία Google News μη βιώσιμη δεδομένου ότι δεν προβάλλονται σε αυτήν διαφημίσεις και ως εκ τούτου δεν προκύπτουν έσοδα για την εταιρεία ώστε να πληρώνει για τη δημοσίευση ειδήσεων.

Όπως γνωστοποίησε η Google, η υπηρεσία ειδήσεων στην ισπανική γλώσσα θα τερματιστεί στις 16 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος περί δικαιωμάτων στην Ισπανία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.

«Ο νέος νόμος απαιτεί από τους εκδότες να χρεώνουν την υπηρεσία Google News κάθε φορά που εμφανίζεται σε αυτήν ακόμη και ένα μικρό κομμάτι από το περιεχόμενό τους. Επίσης, δεν τους αφήνει περιθώριο να μην χρεώσουν τη Google News» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Google.

Αντιδράσεις από την Ισπανία
Η Ένωση Ισπανών Χρηστών του Διαδικτύου εξέφρασε τη λύπη μετά την ανακοίνωση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα κλείσει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του Google News στη χώρα, ενώ οι εκδότες καλούν σε μια διαπραγμάτευση.

«Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα ίδια τα μέσα, τα οποία, με την εξαφάνιση των πληροφοριών από τους από τη μηχανή αναζήτησης, θα χάσουν επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους», προειδοποιεί η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

«Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό κλεισιμάτων» ισπανικών επιχειρήσεων του χώρου του διαδικτύου», είχε προειδοποιήσει από χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Βίκτορ Ντομίνγκο.

Το κλείσιμο του ιστότοπου «θα έχει χωρίς καμία αμφιβολία αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και τις ισπανικές επιχειρήσεις», παραδέχθηκε χθες η ίδια η AEDE, ζητώντας από τις ισπανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να επέμβουν ώστε να βρεθεί μια λύση.

Η AEDE πρόσθεσε επίσης ότι εξακολουθεί να επιθυμεί «να διαπραγματευτεί με τη Google προκειμένου να καταλήξουμε σε επωφελείς συμφωνίες για τις δύο πλευρές σε διάφορους τομείς».

Προβλήματα για την Google και στη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, η Google επιβεβαίωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου BBC, ότι σκοπεύει να μετακινήσει εκτός Ρωσίας τους τεχνικούς που υποστηρίζουν το γραφείο της εταιρείας στη χώρα.

Ωστόσο, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι παραμένει «πιστή στο ρωσικό κοινό» της υπογραμμίζοντας ότι και στο παρελθόν έχει αποφασίσει να μετακομίσει το τεχνικό τμήμα εκτός μιας χώρας στην οποία λειτουργεί ως εταιρεία. Η Google δεν θέλησε να γνωστοποιήσει τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρει πλέον εκτός Ρωσίας.

Τον Ιούλιο του 2014, το ρωσικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι διαδικτυακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους εντός Ρωσίας και να μην μπορούν να τα μεταφέρουν εκτός χώρας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στόχος του νόμου είναι να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ωστόσο δεν έλειψαν οι έντονες κριτικές που τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό το ρωσικό κράτος απειλεί με κλείσιμο όσες εταιρείες δεν συμμορφωθούν και δεν παραδίδουν ευαίσθητες πληροφορίες στην κυβέρνηση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter 

 


News
Με βάση τα στοιχεία αιτήσεων του Α21 του έτους 2014
Eπιβεβεβαιώνουν ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της
Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις
Sports
Εφόσον περάσει το τελικό τεστ ετοιμότητας στην πίστα της Σεπάνγκ
Πέρασε στην 20η θέση των σκόρερ του ΝΒΑ
Mεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Θέλτα
Business
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ
Λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης
Culture
Σε 384 εκατ. δολάρια ανήλθαν, παγκοσμίως, οι εισπράξεις
Στο Θέατρο Badminton από 17 Απριλίου
Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι Βήτα Πεις στο Passport, στις 4 και 5 Απριλίου
Style
Με κόκκους καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια σας
Η αγαπημένη συσκευή παραμένει πηγή έμπνευσης
Τρεις διαφορετικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
Travel
Ένα άγνωστο ινδικό χωριό μέσα στο Grand Canyon!
Ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Παθών
Πώς καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης