«Ο Ολυμπιακός ανήκει στην κορυφή»

Για τον μεγάλο στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, μίλησε ο Κώστας Φορτούνης

Sports // Super League //
Ο Κώστας Φορτούνης μίλησε στη «Stadio» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους νιώθει τόσο άνετα σε περιβάλλον πρωταθλητισμού.

Παράλληλα, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα δουλεύει, για τη σχέση με τους συμπαίκτες του, τον προπονητή του και -φυσικά- τον κόσμο του Ολυμπιακού. Χωρίς… φανφάρες και υπερβολές, ο Κώστας Φορτούνης τονίζει, πάνω από όλα, τη δίψα που ο ίδιος, αλλά και οι συμπαίκτες του έχουν για το 42ο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ολυμπιακού!

Μπαίνεις ολοένα και περισσότερο στην οικογένεια του Ολυμπιακού και μέρα με την ημέρα γίνεσαι ολοένα και περισσότερο κομμάτι των πρωταθλητών Ελλάδας. Πώς αλλάζει αυτό τη ζωή σου;
Μαθαίνω να ζω σε πολύ υψηλούς αγωνιστικούς ρυθμούς. Μαθαίνω να διαχειρίζομαι δύσκολες και ψυχοφθόρες καταστάσεις, να ελέγχω την κόπωση και, πάνω από όλα, να μένω προσγειωμένος. Το να ανήκεις στο δυναμικό της καλύτερης ομάδας στην Ελλάδα είναι κάτι ιδιαίτερο. Εκτός από προνόμια, έχει και πολλές υποχρεώσεις, ευθύνες. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται ή ακούγεται.

Είναι, όμως, πιο εύκολο από το να βρίσκεσαι στην πλευρά των αντιπάλων…
Ο Ολυμπιακός μάς παρέχει μία σταθερότητα την οποία πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα τη σήμερον ημέρα. Η διοίκηση έχει φροντίσει και φροντίζει καθημερινά να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και το γεγονός αυτό μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Τώρα, για τα υπόλοιπα; Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Οι εγκαταστάσεις, οι άνθρωποι που εργάζονται στην ομάδα, όλα είναι σε υψηλά στάνταρ και κάθε τι που γίνεται, γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε εμείς να διατηρούμαστε μόνιμα στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, στον Ολυμπιακό.

Από κλίμα; Τι γίνεται μέσα στην ομάδα;
Είμαστε αγαπημένοι. Φυσικά, όταν αναφερόμαστε σε τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες, οι οποίοι καθημερινά πρέπει να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη, μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος ότι δεν γίνεται πάντα να συμφωνούμε σε όλα. Αλλά από τη στιγμή που μπήκα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού βρήκα μία οικογένεια. Με όλη τη σημασία της λέξης. Γνώρισα καλά παιδιά, συναντήθηκα με άλλα που τα ήξερα και γίναμε ακόμη καλύτεροι φίλοι. Παίζει μεγάλο ρόλο η σχέση μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Στον Ρέντη υπάρχει πλέον μια νέα τάξη πραγμάτων. Νέος προπονητής, νέες προπονήσεις, άνεμος αλλαγής. Πώς επηρεάζει αυτό εσάς, τους ποδοσφαιριστές;
Η διοίκηση διέκρινε ότι χρειαζόταν μια αλλαγή και προχώρησε σε αυτή. Οι άνθρωποι που διοικούν την ομάδα πράττουν πάντα με γνώμονα το καλό της και αυτό δεν μπορώ να το αμφισβητήσω. Οι ποδοσφαιριστές πάντα αντιδρούν σε μια αλλαγή όπως αυτή. Εννοώ ότι βγάζουν αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο. Νέα πνοή και νέα κατεύθυνση. Συνήθως βοηθάει. Εδώ φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση. Στην Ξάνθη παίξαμε πολύ καλά. Οργανωμένα. Κάναμε στο γήπεδο αυτά που ζήτησε ο κ. Περέιρα και πήραμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο όλων, όμως, ήταν ότι βγάλαμε μία εικόνα πραγματικά ανώτερης ομάδας, όπως είμαστε. Δεν απειληθήκαμε παρά ελάχιστα, κάναμε το παιχνίδι μας με κατοχή της μπάλας, καλή κυκλοφορία, υπομονή και οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Αμυνα, κέντρο, επίθεση. Το ντεμπούτο του κ. Περέιρα κρίνεται θετικό από όλους και σίγουρα αυτό βοηθάει και στον τομέα της ψυχολογίας.

Στις προπονήσεις τι έχει αλλάξει;
Δουλεύουμε διαφορετικά. Κάνουμε πολλή τακτική, ενώ ο κ. Περέιρα θέλει μεγάλη πειθαρχία. Σε όλα τα επίπεδα. Και στη συμπεριφορά, αλλά και στον τρόπο που παίζουμε. Θέλει ο καθένας μας να ξέρει τι κάνει μέσα στο γήπεδο. Αλλά και γιατί το κάνει. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τους ρόλους μας στο γήπεδο και να είμαστε σε θέση να τους ακολουθούμε, ως σύνολο. Επίσης, δουλεύουμε πολύ επάνω στο κομμάτι της τεχνικής. Ο κόουτς θέλει να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε απόλυτα την μπάλα και να τη μοιράζουμε όπως εμείς θέλουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την τεχνική μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Μίλησέ μου λίγο για τον δικό σου ρόλο μέσα στο γήπεδο.
Κεντρικός μέσος μπορεί να πει κανείς ότι είναι η θέση μου. Παίζω από την άμυνα μέχρι την επίθεση. Εννοώ ότι μπορώ να οργανώσω το παιχνίδι από πίσω ή να παίξω και πιο μπροστά, πιο κοντά στον επιθετικό.

Ένα από τα βασικά σου χαρακτηριστικά είναι ότι «βλέπεις» πολύ το γήπεδο.
Ναι, μου αρέσει να παίζω με το «κεφάλι ψηλά» όπως λέμε. Είναι πιο εύκολο για εμένα να σχεδιάσω την επόμενη κίνησή μου. Να ψάξω την επόμενη πάσα μου, να σχεδιάσω την επόμενη μπαλιά ή σέντρα μου. Πολλοί λένε ότι αυτό είναι προτέρημα για έναν ποδοσφαιριστή, αλλά εγώ απλώς βρίσκω ότι με βοηθάει μέσα στο παιχνίδι. Μου αρέσει να έχω αντίληψη, κάθε στιγμή, για το πού βρίσκονται οι συμπαίκτες μου, ώστε να ξέρω πώς θα τους περάσω την μπάλα.

Σου αρέσει ο όρος «δεκάρι»;
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είμαι «καθαρό δεκάρι». Μπορεί να είμαι σε θέση να παίζω ελεύθερα, πιο κοντά στην επίθεση ας πούμε, αλλά δεν είμαι ακριβώς δεκάρι.

Θα σου άρεσε να σου απέδιδαν τον χαρακτηρισμό «Πίρλο του Ολυμπιακού»; Το λέω γιατί το έχουμε ακούσει.
Βαρύς χαρακτηρισμός. Μιλάμε για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή, ενώ εγώ είμαι στα πρώτα στάδια της καριέρας μου. Τον γνωρίσαμε από κοντά στα παιχνίδια με τη Γιουβέντους. Είναι μεγάλη προσωπικότητα, εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Εχω ακόμη πολλά πράγματα να κάνω μέχρι να του μοιάσω. Αν του μοιάσω και ποτέ… (γέλια).

Παίζει μεγάλο ρόλο, όμως, το ότι «μεγαλώνεις» σε ένα περιβάλλον πρωταθλητισμού. Σωστά;
Βέβαια. Η δίψα που έχω και εγώ, αλλά και οι συμπαίκτες μου για τον τίτλο του πρωταθλήματος είναι τεράστια. Κάθε μέρα δουλεύουμε με γνώμονα την κατάκτηση του 42ου πρωταθλήματος στην ιστορία του Ολυμπιακού. Οταν η ομάδα έχει επιτυχίες και εμείς οι ποδοσφαιριστές έχουμε επιτυχίες και το χαιρόμαστε πάρα, πάρα πολύ! Σίγουρα παίζει τεράστιο ρόλο το να είσαι σε ένα περιβάλλον όπου ο τίτλος είναι το «Α και το Ω». Μια ομάδα που κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό είναι πάντα μεγάλο σχολείο για τους ποδοσφαιριστές.

Είναι ο Ολυμπιακός το φαβορί για τον τίτλο;
Δεν υπάρχει καλύτερη ομάδα από εμάς στην Ελλάδα. Εχουμε το καλύτερο ρόστερ και φαίνεται πως το μέταλλο του πρωταθλητή είναι το κυριότερο στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο που προσπεράσαμε τους αντιπάλους μας και βρισκόμαστε ξανά στην κορυφή. Ο Ολυμπιακός ανήκει ακριβώς εκεί. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να είμαστε πρώτοι και νομίζω ότι η δουλειά μας αποδίδει καρπούς. Ο Θρύλος ξέρει τι σημαίνει να είσαι πρωταθλητής. Τι σημαίνει να πατάς γερά στην κορυφή και πώς να τη διαχειρίζεσαι. Νομίζω ότι έχουμε όλα τα φόντα για να συνεχίσουμε σε πορεία προς τον τίτλο και στο τέλος της χρονιάς να είμαστε εμείς εκείνοι που θα πανηγυρίσουμε.

Ο κόσμος, όπως και εσείς, δεν χάνει τη δίψα του για τίτλους. Θα ήθελες να τους στείλεις ένα μήνυμα;

Θέλω να τους πω ότι δεν πρέπει να αμφιβάλλουν για το πόσο πολύ θέλουμε να τους κάνουμε χαρούμενους. Ξέρουμε ότι είναι περήφανοι για την ομάδα που αγαπούν και επιθυμία μας είναι να τους κρατήσουμε έτσι. Μας αρέσει που τους έχουμε πάντα στο πλευρό μας και ξέρουμε καλά πόση δύναμη μας δίνουν. Τους ζητάμε κι εμείς με τη σειρά μας να συνεχίσουν να φωνάζουν δυνατά «Ολυμπιακός» και να κάνουν το «Καραϊσκάκη» ή όποιο άλλο γήπεδο στο οποίο βρίσκονται να «δονείται». Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τα πάντα για την ομάδα και τον κόσμο μας!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter   

 


News
Με βάση τα στοιχεία αιτήσεων του Α21 του έτους 2014
Eπιβεβεβαιώνουν ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της
Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις
Sports
Εφόσον περάσει το τελικό τεστ ετοιμότητας στην πίστα της Σεπάνγκ
Πέρασε στην 20η θέση των σκόρερ του ΝΒΑ
Mεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Θέλτα
Business
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ
Λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης
Culture
Σε 384 εκατ. δολάρια ανήλθαν, παγκοσμίως, οι εισπράξεις
Στο Θέατρο Badminton από 17 Απριλίου
Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι Βήτα Πεις στο Passport, στις 4 και 5 Απριλίου
Style
Με κόκκους καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια σας
Η αγαπημένη συσκευή παραμένει πηγή έμπνευσης
Τρεις διαφορετικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
Travel
Ένα άγνωστο ινδικό χωριό μέσα στο Grand Canyon!
Ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Παθών
Πώς καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης