Και η Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Τουσκ

Σκοπός, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης

News // Κόσμος //
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καλωσορίζοντας στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι «μεγάλη ευχαρίστηση» που υποδέχεται τον κ. Τουσκ στο «νέο του ρόλο» και ότι είχε την «εξαιρετική εμπειρία» να συνεργαστεί μαζί του όταν ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας. Εκτίμησε δε ότι «η διατλαντική ενότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε».

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μία από τις «σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. «Είμαστε όλοι δεσμευμένοι για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθούν οι βασικές αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας που έχουν απειληθεί από τη ρωσική επιθετικότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ισχυρή ενότητα σε σχέση με τις κυρώσεις», ανέφερε.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμησή του για «το έργο που έχει γίνει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να υπάρξει μια συμφωνία στο Μινσκ», προσθέτοντας πως «αν δεν έχουμε ισχυρή παρακολούθηση και ισχυρή εφαρμογή, οι συμφωνίες αυτές θα είναι χωρίς νόημα». «Μέρος της συζήτησής μας θα είναι το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε αποτελεσματικά το τι συμβαίνει στο έδαφος της Ουκρανίας και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε την πίεση προς τη Ρωσία ώστε οι αυτονομιστές να τηρούν αυτές τις συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό, τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης», η οποία, όπως είπε, «έχει προφανώς υστερήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνων και καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι θα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την κατάσταση στη Λιβύη, στο Ιράκ, τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, το θέμα των ξένων μαχητών στη Συρία και όσων επιστρέφουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα και δήλωσε ότι «έχουμε πολλά να συζητήσουμε», δίνοντας «ιδιαίτερη προσοχή» σε τρία θέματα, τις «κρίσιμες σχέσεις» με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ουκρανίας, την τρομοκρατική απειλή και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter   

 


News
Με βάση τα στοιχεία αιτήσεων του Α21 του έτους 2014
Eπιβεβεβαιώνουν ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της
Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις
Sports
Εφόσον περάσει το τελικό τεστ ετοιμότητας στην πίστα της Σεπάνγκ
Πέρασε στην 20η θέση των σκόρερ του ΝΒΑ
Mεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Θέλτα
Business
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ
Λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης
Culture
Σε 384 εκατ. δολάρια ανήλθαν, παγκοσμίως, οι εισπράξεις
Στο Θέατρο Badminton από 17 Απριλίου
Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι Βήτα Πεις στο Passport, στις 4 και 5 Απριλίου
Style
Με κόκκους καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια σας
Η αγαπημένη συσκευή παραμένει πηγή έμπνευσης
Τρεις διαφορετικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
Travel
Ένα άγνωστο ινδικό χωριό μέσα στο Grand Canyon!
Ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Παθών
Πώς καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης