Σε συναγερμό οι Σέρρες

Ο Στρυμόνας «πνίγει» καλλιεργήσιμες εκτάσεις

News // Ελλάδα //
Το «πληγωμένο» ανάχωμα στον οικισμό Αχινού του δήμου Βισαλτίας, στις Σέρρες, δεν άντεξε τη μεγάλη πίεση του νερού του Στρυμόνα και έσπασε, πλημμυρίζοντας τις γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να σώσουν τα ζώα και τις καλλιέργειές τους, που "πνίγουν" ώρα με την ώρα τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα.

Μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, η στάθμη της οποίας έχει ξεπεράσει τα όριά της κι έφτασε στα 36,36 μέτρα, σύμφωνα με τη δήμαρχο Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, καθώς ο Στρυμόνας κατάφερε να σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα του Αχινού και να διεισδύσει στον κάμπο της περιοχής.

«Πλημμυρίζουμε συνέχεια, το νερό καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Χάνονται καλλιέργειες μέχρι τα Ίβηρα και ακόμη δεν είδαμε τίποτα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η κ. Δουβίτσα.

Η δήμαρχος ανέφερε πως η Κερκίνη δέχεται 500 κυβικά νερό ανά δευτερόλεπτο και πως αναμένει από το μεσημέρι τα χειρότερα. Μάλιστα εκτίμησε πως αν συνεχιστεί η ροή των υδάτων μπορεί να κινδυνεύσει και ο οικισμός του Φλάμπουρου, που «βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τη στάθμη του νερού».

«Κλείσαμε όλους τους αγροτικούς δρόμους και τα κανάλια για να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν αγρότη ή κτηνοτρόφο, γιατί αν έρθει μεγαλύτερος όγκος νερού θα τους χάσουμε», πρόσθεσε.

Από το μεσημέρι της Κυριακής ο δήμος Βισαλτίας σε συνεργασία με το στρατό, υψώνουν αναχώματα, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας γύρω από τις κτηνοτροφικές μονάδες που κινδυνεύουν άμεσα να πνιγούν.

Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστη Κεμανιτζόγλου δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι η επιδείνωση της κατάστασης είναι ραγδαία, καθώς παρά τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Προβληματισμός υπάρχει και στις αρχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά, όπου έχουν ήδη πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα, λόγω του σπασμένου αναχώματος στο Πεθελινό. Ο δήμαρχος Δημήτρης Νότας εκτίμησε πως αργά το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος νερού που πλησιάζει στην περιοχή.

Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση στην Κερκίνη
Στη λίμνη Κερκίνη, αν και η στάθμη του νερού είναι στο «κόκκινο», η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί καθώς, όπως λέει ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης όσα νερά δέχεται η λίμνη από τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία, τόσα διοχετεύει στον Στρυμόνα που διασχίζει τον νομό Σερρών.

«Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή αλλά πλέον σταθερή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, είναι αυτό που προέχει», πρόσθεσε και ενημέρωσε ότι επί της παρούσης το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter  

 


News
Με βάση τα στοιχεία αιτήσεων του Α21 του έτους 2014
Eπιβεβεβαιώνουν ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της
Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις
Sports
Εφόσον περάσει το τελικό τεστ ετοιμότητας στην πίστα της Σεπάνγκ
Πέρασε στην 20η θέση των σκόρερ του ΝΒΑ
Mεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Θέλτα
Business
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ
Λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης
Culture
Σε 384 εκατ. δολάρια ανήλθαν, παγκοσμίως, οι εισπράξεις
Στο Θέατρο Badminton από 17 Απριλίου
Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι Βήτα Πεις στο Passport, στις 4 και 5 Απριλίου
Style
Με κόκκους καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια σας
Η αγαπημένη συσκευή παραμένει πηγή έμπνευσης
Τρεις διαφορετικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
Travel
Ένα άγνωστο ινδικό χωριό μέσα στο Grand Canyon!
Ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Παθών
Πώς καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης