Γνωρίστε 6 από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας

Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν

Travel // Αποδράσεις //

Πρόσφατα, η Telegraph συμπεριέλαβε σε άρθρο της 2 διάσημα φαράγγια της Ελλάδας, του Βίκου και της Σαμαριάς, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, αλλά κυρίως τις ομορφιές τους. Εκτός από αυτά όμως, άρθρο του clickatlife.gr αναφέρει ακόμη 4 φαράγγια τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε...

Φαράγγι του Βίκου
Στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το φαράγγι του Βίκου με μήκος 20 χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνάει τα χίλια μέτρα έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία πλάτους/βάθους του, αφού το άνοιγμά του είναι το μικρότερο παγκοσμίως. Αν σκοπεύετε να περιηγηθείτε στο φαράγγι, με μια έμπειρη ομάδα δεν θα ξεπεράσετε τις 5 ώρες, ξεκινώντας από τα χωριά Μονοδένδρι και Κουκούλι και καταλήγοντας κοντά στον οικισμό του Βίκου. Από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη), όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική και πραγματικά αξεπέραστη και η χλωρίδα του με την ιδιαίτερη ποικιλία της εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.


Φαράγγι της Σαμαριάς

Στο νότιο τμήμα του νομού Χανιών, το Φαράγγι της Σαμαριάς -ή αλλιώς Φάραγγας όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης, γι’ αυτό πριν αρχίσετε τις μαντινάδες και τις ρακές σε ένα ταξίδι σας προς τα εκεί, φορέστε τα ορειβατικά σας και επισκεφτείτε το. Με μήκος 18 χιλιομέτρων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, αλλά και 450 είδη φυτών που σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθούν από το χώρο της Σαμαριάς. Από το 2010 βρίσκεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO κι απ’ ό,τι φαίνεται όχι άδικα.


Φαράγγι Αχέροντα

Γνωρίστε από κοντά τον ποταμό Αχέροντα, που διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, και τις πηγές του, ακολουθήστε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ξεκινήστε πεζοπορία από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με προορισμό το χωριό Σαμονίβα, προκειμένου να αντικρύσετε στη διαδρομή το υπέροχο θέαμα που δημιουργεί το στενό και επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα, με τις κατάφυτες πλαγιές, που σχηματίζεται από τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου.Φαράγγι του Βουραϊκού
Στην Πελοπόννησο, 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, το Φαράγγι του Βουραϊκού καλύπτει μια έκταση μήκους 20 χιλιομέτρων και μαζί με τα Αροάνια όρη αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή που θεωρείται Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέει ο Βουραϊκός ποταμός, ο οποίος το «βάφτισε», ενώ η φύση της περιοχής είναι απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαιτέρως σημαντική, αφού εκεί συναντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη χλωρίδας. Το φαράγγι διασχίζει επίσης ο μοναδικός στην Ελλάδα οδοντωτός σιδηρόδρομος, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1889, ολοκληρώθηκε το 1896 και περνάει σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, σε μια απόσταση 22 χιλιομέτρων. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας.


Φαράγγι του Λούσιου

Παραμένοντας στην Πελοπόννησο, στην πλευρά της Αρκαδίας, ο Λούσιος ποταμός και το εντυπωσιακό, ομώνυμο φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων προσφέρει ένα πανέμορφο θέαμα, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αρκαδίας. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η άγρια, παρθένα βλάστησή του, όπου τα κυπαρίσσια, οι ιτιές, οι λεύκες, τα πουρνάρια, τα πλατάνια, οι μυρτιές, οι φτελιές και η γενικότερη πλούσια χλωρίδα του γεμίζει τον επισκέπτη με οξυγόνο και το τοπίο με πράσινο. Στην περιοχή «συχνάζει» και πλούσια πανίδα με μεγάλη ποικιλία πουλιών, ερπετών κ.ο.κ., ενώ οι λαξευμένες μονές στους βράχους, δίνουν μοναδική ατμόσφαιρα στο τοπίο, κάνοντας τη διάσχιση του φαραγγιού μια ιδιαίτερη εμπειρία για τον επισκέπτη.


Φαράγγι Ασωπού

Γνωστό από την αρχαιότητα, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου, το στενό πέρασμα που σχηματίζουν οι κάθετες βουνοπλαγιές αποτελεί ένα από τα πιο προσβάσιμα, αλλά παρ’ όλ’ αυτά πανέμορφα φαράγγια της Ελλάδας, αυτό του Ασωπού. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή που συνδυάζει περπάτημα, αλλά και κολύμπι, με πολλά πλατάνια και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Η διαδρομή που ξεκινάει κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα, αν θέλετε να «ρουφήξετε» τις ομορφιές της περιοχής όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter  

 News
Με βάση τα στοιχεία αιτήσεων του Α21 του έτους 2014
Eπιβεβεβαιώνουν ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της
Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις
Sports
Εφόσον περάσει το τελικό τεστ ετοιμότητας στην πίστα της Σεπάνγκ
Πέρασε στην 20η θέση των σκόρερ του ΝΒΑ
Mεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Θέλτα
Business
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ
Λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης
Culture
Σε 384 εκατ. δολάρια ανήλθαν, παγκοσμίως, οι εισπράξεις
Στο Θέατρο Badminton από 17 Απριλίου
Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι Βήτα Πεις στο Passport, στις 4 και 5 Απριλίου
Style
Με κόκκους καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια σας
Η αγαπημένη συσκευή παραμένει πηγή έμπνευσης
Τρεις διαφορετικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
Travel
Ένα άγνωστο ινδικό χωριό μέσα στο Grand Canyon!
Ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Παθών
Πώς καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης