Λιγότεροι εισακτέοι φέτος

Δεν ανακοινώθηκαν οι εισακτέοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

News // Ελλάδα //
Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, με καθυστέρηση 15 ημερών, ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση το προσεχές ακαδημαϊκό έτος. Ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 1960 θέσεις στο σύνολο. 70.305 ήταν οι εισακτέοι πέρυσι, ενώ φέτος θα εισαχθούν 68.345 νέοι φοιτητές.

Δεν ανακοινώθηκαν οι εισακτέοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που θα καθοριστούν από τα αρμόδια υπουργεία. Στον πίνακα βλέπουμε τους εισακτέους ανά εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Μια πιο προσεκτική ματιά στους εισακτέους ανά τμήμα μάς επιτρέπει να διαπιστώσουμε ότι έχουμε μείωση εισακτέων στα τμήματα που έχουν εργαστήρια, που δεν είναι όμως μεγάλη και κυμαίνεται από 5 έως 25 θέσεις σε κάθε τμήμα. Έτσι έχουμε μείωση εισακτέων στις πολυτεχνικές σχολές, τις ιατρικές, τις φυσικομαθηματικές.

Συμπεραίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην εκπαίδευση των φοιτητών στα τμήματα με εργαστήρια, αφού η υποχρηματοδότηση της τελευταίας πενταετίας από τη μία και η αύξηση των εισακτέων μαζί με τις μετεγγραφές δημιούργησαν το αδιαχώρητο και η μείωση των θέσεων κρίθηκε απαραίτητη για τη λειτουργία τους.

Παράλληλα έχουμε αύξηση στον αριθμό των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές, ως αντιστάθμισμα άραγε στη μείωση στις θετικές σχολές. Γίνεται, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από ότι τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη έχουμε αύξηση των θέσεων σε τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι συναντούν μεγάλη δυσκολία στη μετάβαση στην αγορά εργασίας, όπως το τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά που φέτος θα δεχθεί 100 επιπλέον φοιτητές. Η περσινή του βάση που ήταν 8358 δείχνει ότι δεν το προτιμούν οι υποψήφιοι.

Αντίστοιχα το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα δεχθεί φέτος 110 περισσότερους εισακτέους από πέρυσι, υπερδιπλασιάζοντας τους εισακτέους τους. Πρόκειται για τμήμα του οποίου οι απόφοιτοι συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας.

Το εντυπωσιακότερο, όμως, είναι το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ στη Ζάκυνθο με κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όπου πέρυσι πέτυχε μόλις ένας υποψήφιος γιατί απαιτείται για την εισαγωγή στο τμήμα εξέταση στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, φέτος θα έχει 10 επιπλέον θέσεις φοιτητών, που προφανώς οι περισσότερες θα μείνουν κενές.

Εμφανίστηκαν ακόμη στον κατάλογο των εισακτέων το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων των οποίων τη λειτουργία ανήγγειλε ο κ. Λοβέρδος, συναντώντας, αρκετές αντιδράσεις. Ιδού, λοιπόν, που θα ξεκινήσει η λειτουργία τους φέτος.

Εκκρεμεί ακόμη, για να ολοκληρωθεί το παζλ των φετινών εισαγωγικών η δημοσίευση του μηχανογραφικού και η ανακοίνωση του νέου νόμου για τις μετεγγραφές, που για μία ακόμη χρονιά θα αλλάξει, μετά την περυσινή ρύθμιση του κ. Αρβανιτόπουλου, που βούλιαξε τα κεντρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αδειάζοντας τα περιφερειακά.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter  

 


News
Με βάση τα στοιχεία αιτήσεων του Α21 του έτους 2014
Eπιβεβεβαιώνουν ερευνητές της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της
Οι επιστήμονες απαντούν πώς δημιουργήθηκαν οι προλήψεις
Sports
Εφόσον περάσει το τελικό τεστ ετοιμότητας στην πίστα της Σεπάνγκ
Πέρασε στην 20η θέση των σκόρερ του ΝΒΑ
Mεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Θέλτα
Business
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ
Λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης
Culture
Σε 384 εκατ. δολάρια ανήλθαν, παγκοσμίως, οι εισπράξεις
Στο Θέατρο Badminton από 17 Απριλίου
Ποιητές, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί συναντώνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι Βήτα Πεις στο Passport, στις 4 και 5 Απριλίου
Style
Με κόκκους καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια σας
Η αγαπημένη συσκευή παραμένει πηγή έμπνευσης
Τρεις διαφορετικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
Travel
Ένα άγνωστο ινδικό χωριό μέσα στο Grand Canyon!
Ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Παθών
Πώς καθιερώθηκε η συνήθεια αυτή;
Πλήθος επισκεπτών θέλουν να τα γνωρίσουν, παρά τον κόπο που μπορεί να απαιτούν
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης